Nemzeti Stroke Prevenciós és Rehabilitációs Liga

Hazánkban évente 25-30 000 akut stroke következik be. A stroke-n átesettek 25%-a azonnal meghal, 50% féloldali bénultsággal él tovább – ez a legmagasabb, betegség következtében maradandó egészség károsodási arány - és a betegeknek csak 25% gyógyul meg, maradandó károsodás nélkül. Ezek megdöbbentő számok.

A stroke sok esetben megelőzhető.

A figyelmeztető jeleket idejekorán felismerve a beteg rövid időn belül kórházba kerül, mely a modern orvosi kezelés eredményét jelentősen növeli. Ha pedig már bekövetkezett az agyi ér katasztrófa, hosszú távon is lehet eredményeket elérni a rehabilitációban.

A Nemzeti Stroke Prevenciós és Rehabilitációs Liga elnöke Dr. Folyovich András, a Szent János Kórház Neurológiai Osztály – Stroke Centrum osztályvezető főorvosa, így kézenfekvő a kapcsolat Intézménnyel. A Liga célja szerepvállalás ebben a feladatkörben, együttműködve a neurológus és rehabilitációs szakorvosokkal, kiegészítve az ő munkájukat.

A Liga abban a szerencsés helyzetben van, hogy civil szervezetként élvezi a szakmai és tudományos támogatást. A Szent János Kórház osztálya révén a stroke ellátásban nagy gyakorlatot szerzett team támogató segítsége adott. Részese minden orvos, mellettük legalább annyira a szakdolgozói háttér, psychológus, gyógytornász, logopédus, nyelésterapeuta. A Horányi Béla Klinikai Idegtudományi Társaság sok évtizedes munkája pedig garancia a legújabb tudományos eredmények ismeretére.

Szerepvállalás a megelőzésben.

Aktív részesei vagyunk a helyi (Budapest, XII. kerület), fővárosi (Budapesti Stroke Nap) és országos (országos szűrőbusz program) stroke szűréseknek és lakossági kampányoknak. Kórházakban, gyógyszertárakban terjesztjük nyomtatott prospektusainkat, amelyek az Európai Stroke Társaság (ESO), az európai stroke beteg szervezet (SAFE) és Angels Initiative alapdokumentumainak magyarra adaptált verziói. Az utóbbi idő egyértelmű siker történet az ún. „Stroke ovi program”, melyben óvodásokat ismertetünk meg a stroke tüneteivel, a mentőhívás módjával.

Működésünk révén felhívjuk a figyelmet a helyes táplálkozás, a mozgás és a megelőzés fontosságára, illetve arra, hogy milyen tünetek esetén kell azonnal mentőt hívni stroke lehetőségére gondolva. Jelen vagyunk az egyre népszerűbb egészségnapokon, ahol ingyenes vérnyomás- és vércukorszint-mérésen, illetve egyéb szűréseken lehet részt venni. A Budapest XII. kerületi stroke szűrőnap programja a nyaki erek ultrahangvizsgálatát is magában foglalja.

„A stroke legeredményesebb terápiája a megelőzés.” Együtt a stroke ellen, „Stroke isn’t joke” vagyis „a stroke nem tréfa” lett a Nemzeti Stroke Prevenciós és Rehabilitációs Liga jelmondata.

Segítség a rehabilitációban.

A kórházból kikerülő betegek nagy része rokkanttá, munkaképtelenné válik, gyógytornára, logopédiai foglalkozásra, otthonápolásra van szüksége. A hozzánk fordulóknak először e-mailen vagy postán küldünk olyan írásos, képes tájékoztatókat, amelyek útmutatást adnak, hogyan kell segíteni a betegnek az öltözködésben, a mosakodásban, az étkezésben. Központi kérdés a beteg táplálásnak megoldása akut és krónikus szakban is. Ezt a Nutricia cég közreműködésével támogatjuk.

Fölajánljuk, hogy segítünk az otthonápolási szolgálat keretében kijáró gyógytornászt, logopédust találni. Tájékoztatást adunk, mit kell tenni azért, hogy valaki OEP-finanszírozású szolgáltatást vehessen igénybe, hogy egy évben hány ilyen alkalom jár, s mi a feltétele a jogosultságnak. A Liga közhasznú civil egyesület, szervezetünk elődje 1993-ban alakult meg az Országos Psychiátriai és Neurológiai Intézetben. A honlapon bárki megtalálja elérhetőségeinket. Kapcsolatban állunk a Magyar Stroke Társasággal, az Országos Rehabilitációs Intézettel.