Nemzeti Stroke Prevenciós és Rehabilitációs Liga
Stroke felvilágosítás új célközönsége: az óvodások

 

A stroke kezelésében elért jelentős eredményekben szerepe volt a lakossági felvilágosító kampányoknak is. Régóta hangsúlyoztuk az írott és elektronikus media, ill. a járvány előtt személyes találkozások során is, hogy mely tünetek esetén kell azonnal stroke-ra gondolni és mentőt hívni.

Ez a kampányelem hatékony volt, a beavatkozások száma évről évre növekszik. Érzékelhető ugyanakkor, hogy még mindig sok beteg időablakon túl érkezik a kórházba és elesik a thrombolysistől, thrombectomiától.

Ennek egyik oka az, amelyre a lakossági kampányok eddig nem tudtak hatni: nincs, aki a beteghez mentőt hívjon. Az ok nagyon szomorú, de egyszerű is: a beteg egyedül él, így Ő, akinek sok esetben beszédzavar a stroke tünete, nem tud mentőt hívni. A környezetben pedig sokszor nincs segítőtárs.

A gyermekek általában külön élnek vagy napközben dolgoznak. Viszont az idősebbek gyakran vannak együtt óvodáskorú unokáikkal, mert utóbbiak pl. betegség miatt hiányoznak az óvodából. Ez a felismerés adta a merész ötletet: ezt a kisgyermek korosztályt kell megszólítani. Az Angels Initiative nemzetközi szervezet karöltve a Nemzeti Stroke Prevenciós és Rehabilitációs Ligával és az ezek székhelyéül szolgáló Új Szent János Kórház Neurológiai Osztály - Stroke Centrumával, magyarországi alkalmazhatóságra adaptálta az óvodások számára megalkotott stroke ismertető programot.

A minta vagy "teszt" óvoda a Kórház szomszédjában álló Hegyvidéki Mesevár Óvoda. Az Országos Mentőszolgálat a szakmai érdeklődésen túl azért is bekapcsolódott a munkába, mert ma már okostelefonnal rendelkezésre áll az OMSz Életmentő applikációja „Segítségre van szükségem 104”.

Az óvodai program eredetileg szerepjátékot utánoz, az egyes szereplők mutatják be az arc, a kar bénulását, a beszédzavart, majd az unoka mentőhívását. Mindenképpen „tesztelni” akartuk a fogadtatást gyerekek körében, a Mesevár Óvodában szülői értekezletet tartottunk, elnyertük a hozzátartozók egyhangú támogatását.

A bevezetés tervezett időpontját azonban a járvány keresztül húzta. Ekkor kellett módosítani a tervet: a jelen helyzetben egy mesekönyv került megalkotásra és szintén magyarországi adaptációra.

A kísérleti program 2020. november 26-án indult zoom formájában. A kórházi szobából élő kapcsolatot létesítettünk az óvodával. Ott a nagycsoportosok köréből kiválasztott több, mint 10 kisgyerek nézte a programot úgy, hogy mind itt, mind ott (a vezető óvónő és munkatársai segítségével) együtt haladtunk a mesekönyv olvasásával. A bevezető rész kb. 10 percet tartott, a továbbiakat hasonló időtartamra tervezzük. A zoom lezárását követően az óvónők még egyszer átvették a gyerekekkel a bemutatott részt, az 1 héttel később esedékes rész előtt pedig játékosan ismételnek.

Meg kell jegyezni, hogy a program megvalósulásában sokaknak van (és lesz a továbbiakban is) múlhatatlan érdeme: Bátyai Éva (Mesevár Óvoda vezetője és munkatársai), Jan Van der Merwe (Angels Initiative), Dr. Csató Gábor és Dr. Pápay György (OMSZ), Pete Kinga (Angels Initiative Magyarország). Az Észak-Közép-budai Centrum Új Szent János Kórház és Szakrendelő Vezetése, a Neurológiai Osztály – Stroke Centrum orvosai, a XII. kerületi EFI (Egészségfejlesztési Iroda) munkatársai sokat tettek a cél elérése érdekében. Mindegyikőjüknek köszönjük a segítséget.