Nemzeti Stroke Prevenciós és Rehabilitációs Liga

A Nemzeti Stroke Prevenciós és Rehabilitációs Liga civil szervezet, melynek célja a világszerte, így Magyarországon is az egyik leggyakoribb megbetegedésben, a stroke-ban szenvedők gondjának viselése. Ez a betegség vezető halálok, ill. jelentős részben a tartós rokkantság oka.

A stroke prevenció és rehabilitáció a betegség fellépte előtti majd utáni szakasz feladata, de nem képzelhető el értelmezése kórkép tüneteinek, kezelési lehetőségeinek megismerése nélkül. Ez a folyamat egészében résztvevő valamennyi szereplő megszólítását igényli. A résztvevők egy cél érdekében vállalnak szerepet: az ellátó rendszer a minél eredményesebb megelőzésben, az egészségügyi dolgozók a leghatékonyabb gyógyításban. A betegek megélik, hogy saját érdekükben együtt kell működjenek az orvosokkal, szakszemélyzettel. De az egészségesekre mint potenciális stroke-betegekre kell tekinteni, mert az Ő esetükben a megelőzés révén megszabadulhatnak egy súlyos betegség terhétől.

A Nemzeti Stroke Prevenciós és Rehabilitációs Liga munkája tehát csak akkor lehet eredményes és hiteles, ha megbízható szakmai alapokon nyugszik.

A Liga székhelye az Észak-Közép-budai Centrum Új Szent János Kórház és Szakrendelő Neurológiai Osztály – Stroke Centrum, mely a legmagasabb, III. progresszivitási szintű neurológiai ellátó hely. Annak orvosai, szakdolgozói a speciálisan képzett kollégákkal (pszihológusok, logopédusok, gyógytornászok, stb.) együttműködve a közvetlen stroke ellátásban járatosak és rendelkeznek nem csak magas szintű elméleti tudással, de gyakorlati ismeretanyaggal is.
Az Új Szent János Kórházban adottak a további orvosszakmák, közöttük mindaz fellelhető, mely a stroke ellátás számára létfontosságú. Korszerű laboratóriumi háttér, radiológia (képalkotó vizsgálatok, ultrahang diagnosztika is), belgyógyászat (kardiológiai, diabetológia, idegsebészet, központi intenzív osztály, stb.) az ellátás biztonságát szolgálja.

A Neurológiai Osztály más intézetekkel is szoros kapcsolatot ápol, így a Semmelweis Egyetem klinikáival, köztük a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikával. Kiemelt jelentőségű a kapcsolat a Szent János kórházi Mozgásszervi Rehabilitációs Osztállyal, ill. az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézettel.

A Nemzeti Stroke Prevenciós és Rehabilitációs Liga civil szervezetként képviselteti magát az Észak-Közép-budai Centrum Új Szent János Kórház és Szakrendelő Felügyelő Tanácsában is.

Az osztályon orvostanhallgatók képzése mellett rezindensképzés is történik, így az utánpótlás biztosított.

Az osztály a székhelye a Horányi Béla Klinikai Idegtudományi Társaságnak, melynek történetét, hitvallását külön dokumentumban mutatjuk be. A neurológia, psychiátria egységes szemlélete jól illeszkedik a stroke-betegek ellátási igényéhez, hiszen számtalan pszichés zavar lehet a stroke következménye. A Horányi Társaság kapcsolatot ápol a hazai tudományos élet kiválóságai mellett külföldön élő kutatókkal, köztük pályájukat annak idején a Szent János Kórházban kezdőkkel.

Természetesen a Liga kapcsolatot tart a Magyar Stroke Társasággal, a Magyar Neurológiai Társassággal és a Magyar Pszichiátriai Társasággal.

A stroke a világon mindenkit fenyeget, a mind eredményesebb ellátás nemzetközi együttműködés révén valósítható meg. A Liga aktív tagja az Európai Stroke Beteg Szervezetnek (SAFE – Stroke Alliance for Europe) és együttműködik az Európai Stroke Szervezettel (ESO – European Stroke Organisation).