Nemzeti Stroke Prevenciós és Rehabilitációs Liga
A szondatáplálás hete, 2024

A szondatáplálás hete, 2024. február 5-12.

Immáron 14 éve február 2. hetében a figyelem a szondatáplált betegekre irányul.

Hazánkban idén 16 szakmai szervezet állt a Szondatáplálás hete kezdeményezés mellé. Szakorvosaik, vezetőik hívják fel az egészségügyben dolgozók figyelmét a szondatáplálás fontosságára, hogy az minél szélesebb körben, a mindennapi gyógyító gyakorlat része legyen.

Ezzel egyidőben a szondatáplált betegek és hozzátartozóik a nagyközönséget szólítják meg, hogy a szondatáplált beteget elfogadják, segítsék és támogassák a mindennapokban.

A szondatáplált betegekre történő figyelemfelhívást az alábbi szakmai szervezettek támogatják:

Magyar Mesterséges Táplálási Társaság
Magyar Gerontológiai és Geriátriai Társaság
Magyar Hospice-palliatív Egyesület
Neurológiai Szakmai Kollégium
Haosz, Háziorvosok Online Szervezete
Horányi Béla Klinikai Idegtudományi Társaság
Nemzeti Stroke Prevenciós és Rehabilitációs Liga
Magyar Gyermek-gasztroenterológiai Társaság
Magyar Gyermekonkológiai Hálózat
Orvosi Rehabilitáció és Fizikális Medicina Társaság Gyermek Rehabilitációs Szekció
Magyar Ápolási Igazgatók Egyesülete
Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége

2024-ben Csatlakozó Új Szervezetek:

Orvosi Rehabilitáció És Fizikális Medicina Magyarországi Társaság
Semmelweis Egyetem Aneszteziológiai És Intenzív Terápiás Tanszék
Semmelweis Egyetem Aneszteziológiai És Intenzív Terápiás Klinika
Aneszteziológiai És Intenzívterápiás Szakmai Kollégium Tagozat

További részletek:

Nutricia Otthonápoló Szolgálat

Őszintén a szondatáplásról – minden korosztálynak


A stroke világnapja, 2024. Október 29.

A stroke világnapja, 2023. október 29.

A World Stroke Organisation 2004-ben alakult meg. Nem sokkal ezután rendezték meg az első "World Stroke Day"-t, később pedig ez rendszeressé vált. A stroke megelőzésének, a már bekövetkezett betegség magas színvonalú ellátásának célja hívta életre az eseményt. A szakmai és társadalmi együttműködés szükségességének felismerése volt létrejöttének jogos indoka.

A stroke agyi érbetegség, melynek lényege, hogy az agy bizonyos területen nem kap működéséhez szükséges mennyiségű vért, vagy ellenkezőleg, vérzés keletkezik. A két folyamat ugyan mutat jelentős különbségeket is, de mindenképpen közös, hogy azonnali beavatkozást igénylő, adott esetben életet veszélyeztető kórkép. Gyakorisága alapján népegészségügyi kérdés, mind a betegek, mind a társadalom számára súlyos teher.

A modern diagnosztika és terápia (élén a vérrögoldó – ún. trombolízis, ill. vérrög eltávolító – ún. trombektómia kezeléssel) jelentős eredményeket hozott. Ennek ellenére még mindig sok a teendő. A szakmai feltételeket az egészségügyi rendszer biztosítja. Eredményeket azonban a lakosság együttműködése nélkül nem lehet elérni. Utóbbi megnyerését és egészségtudatosságának növelését szolgálják a lakossági stroke kampányok, melyekből a civil szervezetek, így a Szent János kórházi székhelyű Nemzeti Stroke Prevenciós és Rehabilitációs Liga is kiveszi részét.

Legjobb a stroke megelőzése. Ez az ún. rizikóbetegségek (élén a magasvérnyomás, cukorbetegség, vérzsírbetegség és szívritmuszavar) időben történő felismerésével és kezelésével jár, melynek hathatós segítője a háziorvos. De a főszereplő ismét a személy, aki ebben a periódusban még nem beteg. Rajta múlik a megfelelő életmód, kellő testmozgás, a dohányzás kerülése, az alkohol mértékletes fogyasztása. Ha pedig bármely betegség ismertté válik, az orvosi utasítások maradéktalan betartása.

Magyarországon évente 25-30 ezer akut (heveny) stroke miatt történik kórházi felvétel. Jól szervezett stroke-ellátó rendszer van, mely a nap 24 órájában képes a korszerű ellátást biztosítani. Ilyen stroke központ működik az Észak-budai Szent János Centrumkórházban (ECK) is. Fontos, hogy adott a megfelelő korszerű orvostechnikai háttér, de legalább annyire a felkészült személyzet állandó jelenléte. Az évente 2000 körüli neurológiai betegfelvétel kb. 90%-a sürgősségi, ezen belül a stroke-betegek aránya meghatározó. A trombolízis és trombektómiás kezelések száma folyamatosan növekszik, utóbbiak végzésére 2023. április óta a hét bizonyos napjain helyben is lehetőség van. Ez nagy előrelépést jelent főként a budai oldal betegei számára, hiszen jelentősen rövidíthető a betegek mentőszállításának ideje. Megvalósult az agyi erek ún. sztentelése, a keringés helyreállítása is az arra alkalmas betegek esetében.

A Szent János Centrumkórházba érkező akut stroke-betegek számára nagy előny, hogy a kórház rendelkezik lényegében valamennyi orvosszakmát lefedő fekvő-beteg osztállyal. Miután az agyi érbetegség szoros kapcsolatban áll más keringési betegségekkel, így a kardiológia, diabetológia, stb. is szoros együttműködésben ellátható. Az akut ellátásban mindenki számára természetes a radiológia, intenzív terápiás osztály megléte és hathatós segítsége, az intervenciós radiológus elérhetősége.

A stroke-betegek jelentős része rehabilitációs kezelésre szorul a neurológiai ellátást követően. A Szent János Centrumkórház Mozgásszervi Rehabilitációs Osztálya ebben nyújt aktív segítséget, de támogatásra lehet számítani kiemelt szintű országos rehabilitációs intézettől is.

Az utógondozás a hosszútávú stratégia része. A Neurológiai Osztály – Stroke Centrum Szakambulanciája sok ezer beteget lát el, de az osztály szerves részét képező területi szakrendelés is megvalósítja ezt a célt.

Természetes az is, hogy egy kórház neurológiai osztálya csak széleskörű együttműködésben tudja feladatát magas szinten megvalósítani. A Szent János Centrumkórház esetében is így van. Hazai szakmai és civil kapcsolatai mellett a – Stroke Liga révén – részese az európai szervezeteknek: személyes kapcsolódás révén az Európai Stroke Társaság mellett aktív résztvevője a SAFE-nak (Stroke Alliance for Europe) és a SAP-E-nek (Stroke Action Plan for Europe). Büszkeségünk az, hogy az Angels nemzetközi szervezettel történt együttműködés révén eredeti online verziójú stroke felvilágosító programot tudtunk megvalósítani, melyben a betegség tüneteire óvodásokat tanítottunk meg („Stroke Ovi program”). 2020-ban, 2021-ben és 2023-ban az Európai Stroke Társaság és az Angels közösen létrehozott díját arany és platina fokozatban kapta meg az Észak-budai Szent János Centrumkórház Neurológiai Osztály – Stroke Centrum, elismerve az ott folyó stroke-ellátás magas színvonalát.

A World Stroke Organisation angol nyelvű weboldala

The World Stroke Campaign - A nemzetközi szervezet felhívása angol nyelven